Kā pirmo uz sarunu aicinājām Agnesi Kūliņu-Priedi no “Saulkrastu gardumi”, kura mums pastāstīja par svētku laiku “Saulkrastu gardumu” ceptuvē un dalījās ar gardo piparkūku tortes recepti.


Agnese, kā Jūs un “Saulkrastu gardumi” kolektīvs izjūtat šo svētku gaidīšanas laiku?

Adventa laiks ir brīdis, kad ielās parādās izgreznotās Ziemassvētku
eglītes, kad vakaros gribas izjust ģimenes tuvību, kad visapkārt sāk smaržot
mandarīnu un piparkūku aromāts.

"Saulkrastu gardumu" ceptuvē šis ir lielas rosības laiks. Jāsteidz izcept visi pasūtītie kliņģeri un pīrādziņi, jāiesaiņo trauslās medus piparkūkas dāvanu maisiņos un jānoglazē pēdējās lielās piparkūku figūras.
Gadu gaitā ir izlolota īpaša piparkūku mīklas recepte, kuru šoreiz paturēsim noslēpumā, taču droši teiksim, ka pats galvenais, kas parastus cepumus padara par piparkūkām, ir garšvielas. Krustnagliņas, muskatrieksts, ingvers, kanēlis, koriandrs, kardamons, smaržīgie pipari, melnie pipari – tās ir garšvielas, kas piparkūkām piešķir īpašo, pat maģisko aromātu. Ja patīk anīss, var pievienot arī to.


Lūdzu, pastāstiet, kā top piparkūkas?

Mīklu sākam gatavot un arī piedāvājam iegādāties jau laicīgi pirms svētkiem. Viens no izcilu piparkūku gatavošanas priekšnosacījumiem ir mīklu izrullēt pietiekoši plānu, un tādēļ šajā gatavošanas posmā izmantojam automātisko mīklas rulli. Pārējais gatavošanas process- formiņu izspiešana, kārtošana uz pannām un cepšana ir 100% cepēju roku darbs. Dažreiz dominē sirsniņu formas, dažreiz enģelīši un zvaigznītes.. Kad piparkūkas gatavas, un tuvējā apkārtne smaržo tā, ka pat garāmgājēji vienaldzīgi nevar paiet garām, galvenais ir nesteigties un ļaut tām atdzist, lai trauslos brīnumus varētu droši sasaiņot un nogādāt klientiem.

Varbūt kā īpaši to atzīmējat arī savā kolektīvā?

Pirmssvētku laiks mūsu ceptuvē ir ļoti saspringts, kā arī jāpiemin, ka rudenī ir uzņēmuma jubileja, kuru parasti atzīmējam visi kopā, tāpēc gada nogalē vairs kopīgu svinēšanu nerīkojam. Darbinieki ļoti novērtē laiku, ko var pavadīt mājās, kopā ar tuviniekiem. Svētku sajūtu ceptuvē mums rada Ziemassvētku rūķis, kas sagādā dāvanas gan darbiniekiem gan viņu bērniem.


Kā nākamos uz sarunu aicinājām  Inetu un Andri no "Cepu Cepu" arī viņiem jautājam par to, kā viņi izjūt svētku laiku un ko tas sniedz dzīvei.

Apmēram pirms četriem gadiem Cepu cepu darbību uzsāku kā patīkamu laika pavadīšanu, sava veida atpūtu. Viss sākās ar gardu uzkodu- riekstu, ogu un graudaugu batoniņu gatavošanu, kurus var iemest mugursomā un doties dabā. Abi ar vīru Andri, kurš ir mans neaizvietojamais un vienīgais palīgs, esam aktīvas dabas. Abiem patīk kustīgs dzīvesveids un arī gardi paēst😊. Gan ikdienā, gan darbības jomā nepatīk vienveidība, esmu radoša, diezgan azartiska, prieku sagādā mainība, meklējumi. Šobrīd gatavoju gan batoniņus, gan cepu kūkas, pīrāgus. Sortiments sastāv no dažāda veida biskvīta/krēma kūkām līdz mutē kūstošām spoguļglazūras musa kūkām.


Gada nogalē, pirmssvētku laikā ļoti gribētos pavadīt kādas pāris dienas bez steigas, bez saplānotiem darbiem, bet, šis ir viens no darbīgākajiem laika posmiem. Steidzam cept piparkūkas, gatavot svētku pasūtījumus.

Ziemassvētku laikā vari eksperimentēt un desertam pievienot piparkūku garšvielas, varbūt dekorēt ar pūdercukuru un kanēli?


Ļaujies sajūtām! Lai jauks svētku gaidīšanas laiks!